Posjet NE Krško i skladištu RAO Brinje

U sklopu provođenja aktivnosti informiranja javnosti o zbrinjavanju radioaktivnog otpada u Republici Hrvatskoj, 01. srpnja 2015. Fond za financiranje razgradnje NEK organizirao je posjet Nuklearnoj elektrani Krško i skladištu radioaktivnog otpada Brinje..
Posjet NE Krško i skladištu RAO Brinje

Nuklearna elektrana Krško u svom sada već više od tridesetogodišnjem radu, stvara otpadne tvari u različitim agregatnim stanjima, od kojih se samo one tvari u kojima je aktivnost radionuklida iznad zakonom određenih aktivnosti, smatraju radioaktivnim otpadom (RAO). Radioaktivni otpad pohranjuje se u bačve i spremnike, posebno dizajnirane i izrađene u skladu s međunarodnim standardima, te se skladišti u seizmički kvalificiranoj armirano-betonskoj zgradi lociranoj neposredno do pomoćne zgrade u krugu nuklearne elektrane. Dosadašnjim radom elektrane nastalo je cca 2.300 m3 radioaktivnog otpada i sav se trenutno čuva u ovom skladištu. Tijekom godina se smanjivao volumen čvrstog otpada metodama dekontaminacije, razrezivanja, recikliranjem, odvajanjem kontaminiranih dijelova opreme od nekontaminiranih i ostalim postupcima, u cilju optimizacije iskorištenja prostora unutar skladišta.

Čitava Nuklearna elektrana, pa tako i skladište radioaktivnog otpada pod cjelodnevnim je nadzorom koji uključuje mjerenja emisija u NEK, imisija u okolici, mjerenja pozadinskog zračenja okoliša i evaluaciju mjernih rezultata, ali i ocjenu doza. Rezultati mjerenja dostupni su gotovo u realnom vremenu.

Podaci o poslovanju nuklearne elektrane, strateški ciljeve i planovi, kao i godišnja izvješća o radu, javno su objavljeni i dostupni na internetskim stranicama Nuklearne elektrane Krško.

Prezentaciju o skladištu radioaktivnog otpada u Nuklearnoj elektrani Krško možete preuzeti ovdje.

Centralno skladište radioaktivnog otpada u Brinju sagrađeno je u sklopu Instituta Jožef Štefan u Ljubljani. Radi se o ukopanom tipu skladišta s različitim barijerama zaštite (zemlja, armirani beton, željezne, olovne i metalne barijere). U skladištu se pohranjuje nisko i srednje radioaktivni institucionalni otpad iz područja medicine, znanosti, vojne industrije i sl. iz čitave Slovenije. Postupci s radioaktivnim otpadom su gotovo identični onima u nuklearnoj elektrani, kao i način pohranjivanja u skladište, te nadzora čitavog objekta.

Ovdje je uskladišteno manje od 100 m3 radioaktivnog institucionalnog otpada, koji se u budućnosti planira pohraniti u skladište u krugu Nuklearne elektrane Krško.

Vi pitate, mi odgovaramo
Više

Kutak za najmlađe

Više

Najčešće zablude

Najčešće zablude

Više

Info centri o RAO

Info centri o RAO

Više

Pristupačnost