Održana sjednica Međudržavnog povjerenstva

Sjednica Međudržavnog povjerenstva za praćenje provođenja Ugovora između Vlada Republike Hrvatske i Republike Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa...
Održana sjednica Međudržavnog povjerenstva

Sjednica Međudržavnog povjerenstva za praćenje provođenja Ugovora između Vlada Republike Hrvatske i Republike Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa u vezi ulaganja, korištenja i razgradnje Nuklearne elektrane Krško održana je danas na Bledu u Sloveniji.

Na sjednici se raspravljalo o izvješću o radu elektrane od prošle sjednice Međudržavnog povjerenstva te je predstavljena treća revizija Programa razgradnje i Programa zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva koji su ključni dokumenti za provedbu međudržavnog sporazuma. Članovi Međudržavnog povjerenstva su treću reviziju programa primili na znanje i uputili u daljnju proceduru koja u Republici Hrvatskoj podrazumijeva da Međudržavno povjerenstvo može usvojiti reviziju programa uz prethodnu suglasnost Hrvatskog sabora.

Jedna od tema ove sjednice bilo je i izvješće koordinacijskog odbora o mogućnosti iznalaženja zajedničkog rješenja zbrinjavanja nisko i srednje radioaktivnog otpada.

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić rekao je da će se sljedeća sjednica na međudržavnoj razini održati krajem ove godine, a najkasnije do siječnja 2020. godine što ostavlja prostor za dodatne razgovore i konzultacije po ovom pitanju, te je dodao da varijanta skladištenja, odnosno odlaganja u kojem se rješava tek dio hrvatskog problema, dakle otpad koji nastaje na razini Nuklearne elektrane Krško, nije za Hrvatsku dugoročno rješenje s obzirom na činjenicu da Hrvatska na čitavom nizu lokacija u ovom trenutku ima institucionalni otpad, a potrebno je da rješenje konačnog problema bude adekvatno za sav otpad.

Do sljedeće sjednice Međudržavnog povjerenstva obje strane trebale bi imati suglasnosti za usvajanje treće revizije Programa razgradnje i Programa odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnoga goriva.

Vi pitate, mi odgovaramo
Više

Kutak za najmlađe

Više

Najčešće zablude

Najčešće zablude

Više

Info centri o RAO

Info centri o RAO

Više

Pristupačnost