Održana javna rasprava u Zagrebu – strateška procjena utjecaja na okoliš za Nacionalni program

U sklopu postupka strateške procjene utjecaja na okoliš (SPUO) Nacionalnog programa koju provodi Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost u utorak...
Održana javna rasprava u Zagrebu – strateška procjena utjecaja na okoliš za Nacionalni program

U sklopu postupka strateške procjene utjecaja na okoliš (SPUO) Nacionalnog programa koju provodi Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost u utorak, 23. veljače 2016. godine s početkom u 10.00 sati u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu, je održano prvo javno izlaganje “Strateške studije utjecaja na okoliš za Nacionalni program provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenoga nuklearnog goriva”.

Nacrt prijedloga Nacionalnog programa prezentirao je ravnatelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, mr. sc. Saša Medaković.

Stratešku studiju i Netehnički sažetak prezentirali su predstavnici ovlaštene tvrtke Ekonerg d.o.o. dr. sc. Vladimir Jelavić, dr. sc. Niko Malbaša i Brigita Masnjak, univ. spec. oecoing.

U Strateškoj studiji opisani su mogući utjecaji Nacionalnog programa te mjere zaštite okoliša i zdravlja ljudi.

Nacionalni program je u narednom desetogodišnjem razdoblju fokusiran na ostvarenje sljedećih ciljeva iz Strategije zbrinjavanja RAO, II i ING:
  • sanaciju lokacija s prirodnom radioaktivnosti (Kutina, Kaštela, Plomin),
  • uspostavu središnjeg skladišta za institucionalni RAO i II,
  • uspostavu skladišta za nisko i srednje radioaktivni otpad iz NE Krško.

Raspravi koja je bila otvorena za javnost se odazvao velik broj zainteresiranih građana Grada Zagreba, Općine Dvor, te brojni predstavnici s područja Sisačko-Moslavačke županije, posebice iz Grada Petrinje. Svi sudionici su demokratski sudjelovali u javnoj raspravi i iznijeli svoje stavove, razmišljanja i kritike. Razmišljanja tijekom javne rasprave su iznijeli i predstavnici iz Bosne i Hercegovine.

Više o javnoj raspravi pročitajte ovdje.

Vi pitate, mi odgovaramo
Više

Kutak za najmlađe

Više

Najčešće zablude

Najčešće zablude

Više

Info centri o RAO

Info centri o RAO

Više

Pristupačnost